keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Mehevät porkkanasämpylät ja broileri-pastasalaatti



*Kaupallinen yhteistyö GRAMin kanssa.

Kuohkeat sämpylät, joissa porkkanaraaste ihanasti mehevöittää sämpylöitä ja antaa makeutta. Auringonkukansiemenet voit hyvin korvata esimerkiksi leseillä, rouheilla, muilla siemenillä tai vaikka kaurahiutaleilla, jos et niitä halua käyttää. Broileri-pastasalaatti on loistava tarjottava juhlissa, jossa kaivataan vähän ruokaisampaa syötävää ja joka saa ollaa kylmää. Itse en pidä majoneesin mausta enkä sen rasvaisuudesta, joten nyt olisi ohje, joka on myös kevyempi, mutta silti maistuvaa.

Lopuksi likaiset leivontakulhot pestään GRAM-astianpesukoneella, joita on saatavilla valkoisena tai teräksisinä. Astianpesukoneessani on alhainen äänitaso, on erittäin hiljainen, tästä iso plussa! LCD-näyttö ja runsaasti toimintoja. Itse voi määrittää näytön kirkkaus- ja ääniasetuksia. Koneessani on AquaStop-järjestelmä, joka ehkäisee koneen tai tuloletkun vuotamisesta johtuvia vesivahinkoja. Sekä paras energialuokitus ja invertterimoottorin ansiosta on hiljaisimpi ja kuulet täten omat ajatuksesi 😉 Kone kuluttaa myös vähemmän energiaa. Vaihteleva huuhtelupaine alentaa vedenkulutusta ilman, että se vaikuttaisi pesutulokseen. Pesukoneesta löytyy myös kätevä aterintaso, josta ite tykkään eniten, sen ansiosta saa lisätilaa alakoriin. Kun aterimet ovat lisäksi erillään, ne puhdistuvat paremmin. Ja taso voidaan haluttaessa jakaa tai poistaa, jolloin keskikoriin saadaan lisätilaa esimerkiksi laseille.



Porkkanasämpylät:
400g porkkanoita
5dl vettä (+42c')
1pss. (11g) kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
1 dl öljyä
3 dl sämpyläjauhoja (Myllärin)
9-10 dl vehnäjauhoja

1. raasta porkkanat
2. lisää lämpöiseen veteen kuivahiiva, hunaja, suola, auringonkukansiemenet ja sekoita
3. lisää porkkanaraaste ja loput aineet
4. vaivaa yleiskoneella vähintään 5 minuuttia, jotta saat hyvän sitkon (tai vaivaa käsin) 
5. pyörittele heti sämpylöiksi 
6. huiskaise jauhoja vähän pintaan ja kohota 25min
7. paista 225'c n.15min





Broileri-pastaohje:

1 1/4 dl vettä
1 1/4 dl couscousia
ripaus suolaa
½ rkl öljyä

200g pastaa

400g maustamattomia broilerin fileitä
broilerimaustetta
myllystä chiliä
tilkka öljyä paistamiseen

200g maissia (pakaste)
250g säilyke persikkaa (kuutioina)
100g mustia oliiveja
1 kevät sipuli varsineen
1 dl kurkkusalaattia
100g aurinkokuivattuja tomaatteja
2 prk. (400g) kermaviiliä
1 tl yrttisuolaa
myllystä mustapippuria

1. keitä 1 1/4dl vettä, kun vesi kiehuu nosta kattila liedeltä pois ja lisää couscou, ripaus suolaa ja ½rkl  öljyä. Anna vetäytyä 5 minuuttia kannen alla
2. keitä pasta runsaassa vedessä kypsäksi ja anna jäähtyä
3. paista broilerin fileet tilkasssa öljyä ja mausta ne broilerimausteella ja myllystä chiliä hiukan
4. keitä maissia muuta minuutti
5. viipaloi oliivit, kevät sipuli ja aurinkokuivattu tomaatti
6. sekoita kaikki keskeenään ja nosta jääkaappiin hetkeksi tekeytymään ja nauti!
















0

tiistai 14. toukokuuta 2019

Keväiset Riesling & Spätburgunderviikot 2019 Tampereella



Kevään herkullinen viinitapahtuma starttaa taas 13.5-26.5.2019. Riesling & Spätburgunder on ravintolatapahtuma ympäri Suomen. Riesling & Spätburgunder-viikoilla ravintolat tarjoavat valkoisen rieslingin ja punaisen spätburgunderin ympärille rakennettuja makunautintoja kukin omaan konseptiinsa parhaiten soveltuvalla tavalla. Kampanjan aikana ravintoloissa on tarjolla keväisiä erikoismenuita viinien kera. Monet ravintolat ovat hankkineet varta vasten viikoille harvinaisia viinejä oman maahantuontinsa kautta. Ravintoloissa on erilaisia tastingeja ja luvassa on myös saksalaisten viinitilallisten vierailuja.

Tampereen seuraavat ravintolat osallistuvat Riesling viikoille

Armas Viinikuppila
Champagne Bar Santé
Deli 1909 & Wine Bar
Finlaysonin Palatsi
Gastropub Tuulensuu
Ravinteli Bertha
Ravinteli Huber
Ravintola Henriks
Ravintola Näsinneula
Ravintola Periscope
Ravitsemisliike Aisti
Sasor Restaurant & Winebar
Winebridge

Tässä esiteltynä teille Huberin, Henriksin ja Näsinneulan annokset. Huberista aloitin kierroksen, jossa en muuten ollutkaan aijemmin käynyt. Olin neitsytmatkalla koko ravintolan suhteen. Huberhan on tunnettu liharavintola Tampereella, jossa on kotimaista, meheväksi marmoroituneita lypsylehmän lihaa. Lihat mureutetaan dry aged-kaapeissa ravintolasalissa. Kaikki annokset valmistuvat puuhiili-grillissä, taidankin tietää kenet lihaa rakastavan ystäväni vien kyseiseen ravintolaan syömään seuraavan kerran 😉 Maistelussa meillä oli kolme heidän alkuruokaa: valkoista parsaa, voikastiketta ja kirjolohenmätiä. Sekä lämminsavustettua nieriää, skagenia ja mallasta. Ja tartar, kananmunaa ja sipulia. Ihan ehdoton suosikkini oli nieriä annos, tykkäsin myös parsa annoksesta. Tartarista en välittänyt, mutta en olekkaan tartarin ystävä ollenkaan. Huberissa oli minusta tosi kivasti viinit ajateltu, kun itse sai maistella ja makustella mikä viini sopisi omasta mielestään minkäkin annoksen kanssa. En ole makeiden viinien ystävä, mutta nyt jostain syystä makea J.B Becker auslese valkoviini sopi todella hyvin nieriän kanssa.









Henriksissä maistelussa oli Alkuun parsakeittoa, savustettua madetta ja mateen maksaa, annos oli todella hyvää. Rakastan parsakeittoa, kun sen oikein tekee ja Henriks osaa sen kyllä! Pääruuaksi oli savustettua ahventa, kevään kasviksia ja beurre blanc kastiketta ja kyllä tämä annos oli kans mielestäni varsin onnistunut. Jälkiruuaksi maistelussa oli raparperipiirasta, parsa-macha jäätelöä ja marinoitua raparperia. Tämä jälkkäri annos oli makuuni oikein mieluinen. Kierroksella tosin piirakan täyte oli liian kiinteää, liikaa liivattetta, josta kerroin ravintolalle. He pahoittelivat tilannetta ja kertoivat, että sellaista piirakan ei kuuluisi olla ja pyysivät minua maistamaan piiraan uudeleen. Kävin maistamassa piiraan uusiksi ja se oli ihan täydellistä, täytteen koostumus oli täydellinen, juuri sellainen kuin sen kuuluukin olla. Parhain viineistä mielestäni oli puoli kuiva hedelmäinen Scmitges 2017 riesling trocken. Sekä raikas hedelmäinen kuohari Spürnasen Riesling Brut 2016, jonka tuoksussa persikan vivahteita. 













Oman kierroksen parhaat annokset löytyivät mielestäni Näsinneulasta. Alkuun oli korvasienikeittoa kera konjakki-maitovaahdon ja tuoreen ruohosipulin. Tämä oli tosi hyvää ja tämä on minulta paljon sillä inhoan sieniä. Alkuruokana myös ryöpättyä valkoista parsaa, briossia, parsaveloute, graavattua keltuaista, pikkelöityä punasipulia, ryöpättyä sitruunaa, sitruunahilloketta, raparperivaahtoa. Pääruoaksi paistettua siikaa, siianmätivinegrettiä, vihreä parsarisotto, miniluumutomaatti confit, retiisiä, kevätsipulia. Tämä annos oli upean näköinen ja maistui todella hyvältä, tätä tahtoo lisää! Ja jälkkärikään ei kylmäksi jättänyt, ihanan raikas! vaniljabavaroise, raparperisorbetttia, vanilja-mantelicrumble ja paahdettua valkosuklaata. Viineistä maistuvempia oli kuiva persikkainen ja sitruksinen grans-fassia 9 riesling, jota kypsytetään terästankeissa 6 viikkoo, 9,5%, loistava kesäviini! Sekä puolikuiva mandariinin ja sitruksen vivahteinen Paulinshof Weingut riesling 2017. 












0

tiistai 23. huhtikuuta 2019

Kaksosten synttärit







*Yhteistyössä Solo Sokos Hotel Torni Tampere 


Kaksoset täyttivät 12 vuotta ja lähdimme juhlistamaan synttäreitä Tampereelle. Matkustimme junalla, joka on lasten mielestä aina yhtä hauskaa ja jännittävää. Sitä se kyllä on myös äidinkin mielestä, varsinkin jännittävää 😂 Työni puolesta matkustan useinkin junalla, mutta ei siihen en vain totu, joka kerta jännittää vähintäänkin yhtä paljon. Yövyimme Torni hotellissa. Hotellin vastaanottoon saapuessamme iloinen ja lämminhenkinen virkailija otti meidät vastaan. Saavuttuamme huoneeseen kaksosia odotti iloisen herkullinen yllätys, josta molemmat pojat olivat otettuja, yllättyneita ja onnellisia. Kovasti pohtivat, että mistä hotelli tiesi, että heillä oli ollut syndet 😉 Kylpyamme oli plussaa ja pojat kylpivätkin heti olan takaa, kylpyjä ehdittin ottaa vierailun aikana peräti kuusi kappaletta 😁 Rakastan itsekin kylpeä runsaassa vaahdossa ja olla vain, ihana tapa rentoutua ja ladata akkuja. 

Solo Sokos Hotel Torni Tampere on kunnianosoitus Tampereelle ja tamperelaisuudelle, kaupungin historialle, ilmiöille ja arvoille. Tampereen vaiherikasta historiaa, kulttuuriperinnettä ja nykypäivää esitellään monipuolisesti hotellin eri tuote- ja palveluratkaisuissa sekä arkkitehtuurissa ja sisustuksessa. Hotellin kertomaa tarinaa on ollut mukana luomassa joukko tamperelaisia yhteistyökumppaneita, joiden kädenjälki näkyy lukuisin eri tavoin hotellissa.  

Hotellin julkisivua koristava Signaali-valoteos juhlistaa Tampereen historiaa, syttyihän Pohjoismaiden ensimmäinen sähkölamppu nimenomaisesti Tampereella Finlaysonin tehtaalla vuonna 1882. 

Uudisrakennuksen arkkitehtonisilla ratkaisuilla on haluttu korostaa rakennuksen tornimaisuutta ja saavuttaa veistoksellinen muoto. Kerrosten ei haluttu olevan selkeästi laskettavissa, kuten perinteisissä kerrostaloissa. Karkeassa kivipinnassa ja vapaassa julkisivusommittelussa voi nähdä viittauksia myös Tampereen keskustan rakennusten tyylisuuntiin. Tumma sävy tuo uudisrakennukseen häivähdyksen veturitallien menneisyydestä lisäten samalla toivottua särmää ja dramatiikkaa. Vuonna 1874 valmistuneet, museoviraston suojelemat veturitallit kunnostettiin hankkeessa uuteen loistoon. Tamperelaisuus on vahvasti mukana hotellin uniikeissa tekstiileissä, tapeteissa ja kerroskäytävien materiaaleissa. Myös yksi hotellin teemoista, uudistumista kuvaava Feeniks-lintu, nähdään yhtenä sisustuksen teemana. Kaupungin teollisesta historiasta muistuttavat hotellihuoneiden yhtenä pintamateriaalina käytetty betoni ja kylpyhuoneiden tummat kaakelipinnat. Nykyaikaan viittaavat modernit kalusteet ja tapetit.

UKKO-PEKKA 1022 Hotellin sisääntuloaulaa koristaa Veturi-teos, eli Ukko-Pekka 1022. Lokomon valmistaman viimeisen Ukko-Pekka-sarjan veturin numero oli 1021. Tämä seinällä oleva höyryveturi on ikään kuin höyryveturisarjan se kaikista viimeisin, sillä se on tehty Tampellan alueella sijaitsevassa pajassa, jossa myös aikanaan valmistettiin vetureita. Siksi taottu höyryveturi on saanut sarjassa numeron 1022.

Hotellissa on Pohjoismaiden suurin taiteen myyntinäyttely, Torni Galleria, joka on kunnianosoitus tamperelaiselle taiteelle ja paikallisille taiteen tekijöille. Hotellihuoneissa ja huonekerrosten käytävillä on esillä yhteensä yli 300 teosta Tampereen Taiteilijaseuran taiteilijoilta. Galleriassa on edustettuna 22 eri taiteilijaa, ja kunkin taiteilijan teoksille on varattu yksi huonekerros. Kaikki teokset ovat ostettavissa. Tamperelaisen seppämestarin Jorma Dahlströmin käsin takomia töitä on hotellissa kuusi.













Poikani ottama kuva↥













0

torstai 11. huhtikuuta 2019

Pätkiskakkua pätkiskuorrutteella



*Kaupallinen yhteistyö GRAMin kanssa

Jos keittiösi kaipaa uutta, kurkista GRAMin uusi kodinkonevalikoima. Jos et tunne merkkiä, niin se on yli satavuotias kodinkonevalmistaja. Jolta saat ajattoman tyylikkäät kodinkoneet niin keittiöön kuin pyykinpesuun järkevään hintaan. Keittiökoneet näyttävät hyvältä erilaisissa keittiöissä ja hoitavat kotikokkailijan tarpeet kätevästi.

Pääsiäisen lähtestyessä helppo ja täyteläisen pehmeä pätkiskakku resepti on paikallaan. Kakun sisältä löytyy pätkistä ja päällä on lisää pätkistä, pätkiskuorruteessa. Helppoa ja herkullista. Aloita kuorrutteen teolla.


Kuorrutus:
1½ dl kuohukermaa
5 kpl (a`18g) pätkiksiä
200g vaniljatuorejuustoa
1 tl aitoa vaniljasokeria

1. lämmitä miedolla lämmöllä kerma ja pätkikset (älä kuitenkaan keitä)
2. anna jäähtyä jääkaappi kylmäksi
3. vaahdota kerma-pätkisseos
4. lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri




Pohja:
5dl vehnäjauhoja (TAI 4 dl Semperin fin mixiä)
3dl sokeria
3 tl aitoa vaniljasokeria
1 rkl leivinjauhetta
5rkl kaakaota (o`boyta)
200g jäähdytettyä voisulaa
6 kpl (a`18g) pätkiksiä
200g bulgaarian jugurttia
3 kananmunaa

1. sulata voi
2. pilko pätkikset pieneksi paloiksi
3. sekoita kaikki aineet keskenään
4. vatkaa hetki taikinaa kuohkeaksi 
5. kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 25 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan
6. paista kiertoilmauunissa 175'c n. 45min, kunnes kypsää (uunitoiminnolla paistaessa nosta lämpöä n.25'c)
7. annan kakun jäähtyä kunnolla ja kuorruta
8. koristele haluamallasi tavalla




Löydät GRAMin myös facebookista













0

tiistai 26. maaliskuuta 2019

Karjalanpiirakat



Karjalanpiirakat jotka ovat juuri otettu uunista ja voideltu voisulalla katoavat nopeasti peltiltä, en tiedä ehkä mitään muuta niin hyvää, kuin itse tehdyt rapeat karjalanpiirakat. Isotöisiähän nämä on tehdä, mutta lopussa kyllä palkitsee. Riisipuuron voit tehdä, vaikka edellisenä päivänäkin jo jääkaappiin. Ohjeesta tulee noin 25-27 kpl.


Riisipuuro:
1 litra maitoa
2dl myllyn paras puuroriisiä
1tl suolaa
4rkl voita

1 kananmuna

1. maitopohjaiset puurot keittelen aina haudutuskattilassa jolloin aikaa jää muuhunkin, kuin puuron vahtimiseen ettei pala pohjaan. Kiehauta maito, lisää riisit ja sekoittele
2. puuro saa olla aika paksua, itse keitin puuroa n.50min ja huomaa että puuro sakenee vielä hiukan, kun jäähtyy
3. muista sekoitella välillä
4. kun puuro on valmista lisää suola ja voi
5. lisää raaka kananmuna kylmään riisipuuroon, joka auttaa ettei puuro kuohu uunissa rumasti


Kuoritaikina:
4 dl ruisjauhoja
1dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2dl vettä
20 g voisulaa

1. sekoita kuivat aineet keskenään
2. lisää vesi ja vaivaa
3. lopuksi lisää voisula
4. kauli taikinasta taikinamatto ruisjauhoja apunakäyttäen
5. paina juomalasilla piirakka aihiot
6. kauli soikeiksi 10cm x 15 cm kokoisiksi 
7. laita puuroa piirakoihin, kuitenkin reunoille jättäen rypytysvaran
8. rypytä ja paista 275'c noin 12 minuuttia
9. voite lämpimät piirakat voisulalla 
10. tee kaveriksi munavoita ja nauti














2

maanantai 25. maaliskuuta 2019

Mehevät possun pihvit kermakastikkeessa


Arjen keskellä tykkään, kun ruoka valmistuu lähes itsestään ja joka on vielä hyvää. Tässä ohje meheviin ja herkullisiin pihveihin kermakastikkeella. Nopeaa, helppoa ja niin maukasta, joka maistuu myös lapsille. 


Ohje:
1 suippopaprika
1 punasipuli
tilkka chiliöljyä
myllystä ripaus mustapippuria
myllystä ripaus chiliä
myllystä ripaus suolaa
2 pkt. (4 kpl) viljaporsaan ohuita natural filepihvejä 
2½ dl kolmen sipulin kermaa
2 rkl omena-mangohilloa
n.3/4 tl - 1 tl suolaa

1. mausta pihvit mustapippurilla, suolalla ja chilillä ja paista pihvejä chiliöljyssä pannulla muutama minuutti per puoli 
2. aseta pihvit 20cm x 29cm olevaan uunivuokaan leivinpaperin päälle
3. pilko punasipulit ja paprikat ja kuullota pannulla niitä tilkassa chiliöljyä
4. lisää kerma,  hillo ja suola kasvisten päälle ja kiehauta muutama minuutti
5. tarkista suola ja lisää tarvittaessa
6. kaada kastike pihvien päälle ja laita uuniin 200'c noin 15 minuutiksi












3

torstai 21. maaliskuuta 2019

Karjalanpaisti


Pitkään haudutettu karjalanpaisti vie kielenkin mennessään ja on yksi omista lempiruuista samoin maistuu hienosti myös lapsille. Ohjeesta tulee 6 annosta

Ohje:
700g Atrian karjalanpaistilihoja
3 porkkanaa
1 punasipuli
3 laakerinlehteä
2 tl kokonaisia maustepippureita
5 dl vettä
1 lihafondi (Knorr)

1. paista nokareessa voita lihoihin pinnat ja laita lihat pataan, kaada myös pannulta kaikki neste mukaan
2. kuori ja paloittele korkkanat ja sipulit ja lisää ne pataan
3. laita myös laakerinlehdet, pippurit, vesi ja lihafondi
4. jos teet hausutuspadassa pidä kakkos teholla 4h tai 200'c 4h
5. vettä täytyy olla sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät, tarkkaile ettei vesi haihdu liian vähäiseksi. Haudutuspadassa tuo 5dl vettä riittää, mutta uunissa jos teet saattaa olla, että vettä täytyy hieman lisätä
6. tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa




0

Tampereen Komeadiateatteri ja Niko Kivelä

Kuva: Jani Avelin


Koomikko Niko Kivelä hurmasi taas Tampereella Komediateatterin, Ravintolateatterin lavalla, jota kävin viime perjantaina kutsuvieraana katsomassa. Nousin kyseisenä aamuna sängystä väärällä jalalla ylös ja muutenkin mun päivä oli mennyt ihan päin mäntyä aamusta alkaen. Innoissani vain odotin illan keikkaa, jota mulle oli suositeltu ja kehuttu. En aijemmin ollutkaan Kivelää käynyt katsomassa, joten kuulopuheiden perusteella oli nyt kovat odotukset illan esityksestä! Noh eipä sitä Kivelää turhaa suositeltu, energinen ja aito Kivelä otti katsojat samantien haltuun astuessaan lavalle. Jo ensimmäiset lauseet miehen suusta tullessaan saivat hymyn huulilleni. Poskilihakset ja vatsalihakset ne vasta saivatkin kunnon jumpat, en muista milloin viimes olisin noin paljon nauranut yhden tunnin aikana! Kivelän voi muuten myös tilata yksityisiin tilaisuuksiin, joka on onnistuneen illan takuumies! Vahva suositus!




Kuva: Jani Avelin





0

tiistai 5. maaliskuuta 2019

Bataatti-appelsiinikeitto Crock-Pot Express Multicookerilla






*Yhteistyössä Crock-Pot The Original Slow Cookerin kanssa.

Postauksen lopussa on arvonta....

Minulta kysyttiin haluaisinko testata uutta Crock-Pot Express Multicookeria ja tottakai halusin. Tässä monitoimisessa Crock-Pot painekeittimessä on kahdeksan esisäädettävää toimintoa, joiden ansiosta on helppo valmista patoja, risottoa, jälkiruokia, jogurttia, keittoa ja paljon muuta. Painekeittämisen lisäksi sillä voi ruskistaa ja hauduttaa. Keittoastian non-stick-pinnoite on helppo puhdistaa valmiiksi seuraavaa ateriaa varten. Voit laittaa edellisenä iltana raaka-aineet keittoastiaan, nostat jääkaappiin ja töihin lähtiessä nostat keittoastian pataan porisemaan, näin sinulla on valmis ruoka kotiin palatessasi.

Jos haluat hauduttaa ilman painetta, niin se onnistuu SLOW COOK toiminnolla, tällöin myös höyryventtiili täytyy olla vapautettuna eli auki. Koska laiteessa voi kuitenkin muodostua jonkin verran painetta kypsennyksen aikana. Tämä toiminto kypsentää samalla tavalla kuin tavalliset haudutuspadat käyttämällä alhaista lämpötilaa ja pitkää kypsennysaikaa, jolloin ruosta tulee mureaa.

Paineella tehtäessä paine tulee vapauttaa kypsennyksen lopuksi, ennen kannen aukaisua. Kun kypsennyssykli on päättynyt, anna monitoimipadan vapauttaa paine vipuventtiilin kautta. Laite jäähtyy vähitellen itsekseen. Odota vähintään 10 minuuttia kypsennyksen päätyttyä ja napsauta sitten höyrynpoistoventtiilin kieleke vapautusasentoon patalappua apuna käyttäen. Varo kuitenkin ettei kuuma höyry polta!

Painekeittimen avulla on erittäin helppoa tehdä haudutettavasta ruoasta pikaruokaa. Vanhemman tyyppiset painekeittimet eroavat kuitenkin nykyaikaisista digitaalisista muunnoksista. Uusia painekeittimiä, kuten Crock-Pot Express Multicooker on entistä paljon yksinkertaisempaa ja turvallisempaa käyttää. Tästä huolimatta kannattaa muistaa alla mainitut neljä seikkaa tutuessasi tähän uuteen keittiövarusteeseen:

1. ÄLÄ TÄYTÄ PATAA YLI MAKSIMIRAJAN
Monet ruoka-aineet, kuten riisi, pavut ja ryynit paisuvat valmistuksen aikana ja voivat aiheuttaa ongelmia keitintä avattaessa. Suositus on, että täytät padan enintään puolilleen.

2. VARO KUUMAA HÖYRYÄ
Painekeittimen paine laskee automaattisesti suljetussa tilassa valmistuksen päätyttyä, mutta siihen saattaa mennä aikaa jopa 15 minuuttia. Halutessasi nopeuttaa tätä prosessia voit päästää höyryä manuaalisesti kiertämällä höyryventtiiliä. Nopea avaaminen estää herkkien vihannesten liian kiehumisen ja säilyttää vähärasvaisen lihan mehukkuuden. Toisaalta taas vähemmän herkille ruoille on eduksi antaa niiden levätä hellävaraisen avaamisen aikana.

3. PUHDISTA TIIVISTE
Kannen tiivisteen tehtävänä on taata, että pata toimii kunnolla. Sen vuoksi voi olla hyväksi puhdistaa se säännöllisesti, erityisesti mikäli pataa käytetään useita kertoja viikossa. Suositus on, että tiiviste vaihdetaan normaalikäytössä noin kerran vuodessa.

4. KÄYTÄ PADASSA RIITTÄVÄSTI NESTETTÄ
Crock-Pot Express Multicooker tarvitsee vähintään 2,5 dl nestettä, jotta se voi kehittää riittävän paineen. Ellet halua valmiin ateriasi sisältävän runsaasti vettä, voit lisätä jauhoja, maizenaa tai kermaa, kunnes olet saanut aikaan toivotun koostumuksen.

HÖYRYTTÄMINEN
Jos haluat höyryttää, niin lisää kypsennysastiaan 2,5 dl vettä ja aseta kypsennysritilä. Varmista, että veden pinta on juuri ritilän alapuolella, jotta vesi ei koske ruokaan. Aseta ainekset kypsennysritilälle. Laita höyrynpoistoventtiili suljettuun asentoon. Paina STEAM painiketta ja säädä aikaa ja painetta tarpeen mukaan. Paine on lisättävä ennen kypsennyksen aloittamista. Paineen lisäyksen aikana näytössä näkyy HEAt mutta laskuri ei ole vielä käynnistynyt. Kun riittävä paine on saavutettu, HEAt poistuu näytöstä ja laskuri käynnistyy. Kun määritetty kypsennysaika on kulunut, monitoimipata antaa äänimerkin ja vaihtaa automaattisesti KEEP WARM asetukseen. Näyttöön tulee kypsennysajan sijaan uusi ajastin, joka laskee enintään 4 tuntia tai kunnes START/STOP  painiketta painetaan. 


Kun kypsennät riisiä, käytä RICE/RISOTTO toimintoa. Se sopii kaikentyyppiselle valkoiselle ja tummalle riisille. Koska riisi laajenee kypsentäessä, täytä kypsennysastia enintään puolilleen. Lisää huuhdeltu riisi kypsennysastiaan, lisää tarvittava määrä vettä. Napsauta höyrynpoistoventtiili suljettuun asentoon. Paine on lisättävä ennen kypsennyksen aloittamista samalla tavalla, kuin höyryttäessä.

BATAATTI-APPELSIINIKEITTO

750 g bataattia
1 sipuli
tilkka öljyä
1 appelsiini
1 rkl tuoretta lipstikkaa
8dl vettä
1 knorr liha fondi

1. kuori bataatti ja pilko, lisää pilkottuna pataan
2. silppua sipuli ja kuullota tilkassa öljyä ja lisää pataan
3. pese appelsiini huolella (itse pesin miedolla fairy-vedellä)
4. raasta appelsiini ja sen jälkeen rupista mehut, lisää raastetut kuoret ja mehu pataan
5. lisää myös vesi ja liha fondi
6. kansi kiinni, höyrynpoistoventtiili kiinni
7. paina SOUP toimintoon ja aseta 30 minuuttia aikaa
8. kun 30 minuuttia on kulunut odota 10 minuuttia ja päästä paineet padasta pois patalappua apuna käyttäen, jonka jälkeen voit avata kannen
9. anna keiton jäähtyä hetki ja aja blenderillä sileäksi











ESIASETETUT AJAT:
STEAM – 10 minuuttia on esiasetettu aika. Voit muuttaa sitä 3 minuutista 1 tuntiin. 3 minuuttia on lyhyin keittoaika Crock-Pot -painekeittimessä. Jos haluat keittää lyhyemmän ajan kuin 3 minuuttia sinun on asetettava ajastin ja painettava pysäytyspainiketta halutun minuuttimäärän mukaan.
SOUP – 30 minuuttia. 5 minuutista 2 tuntiin
POULTRY – 15 minuuttia.  15 minuutista 2 tuntiin
BEAN/CHILI – 20 minuuttia.  5 minuutista 2 tuntiin
MEAT/STEW – 35 minuuttia. Säädettävä aikajakso 15 minuutista 2 tuntiin
MULTIGRAIN – 40 minuuttia.  10 minuutista 2 tuntiin
RIS/RISOTTO – 12 minuuttia matala paine.  6 minuutista 30 minuuttiin
DESSERT – 10 minuuttia matala paine.  5 minuutista 2 tuntiin
YOGHURT – ei painekeitintoiminto – alhainen lämpötila 8 tuntia.  6 tunnista 12 tuntiin
SLOW COOK – ei painekeitintoiminto – korkea lämpötila 4 tuntia.  30 minuutista 20 tuntiin. Lämpötila säädetään korkean ja matalan välillä.
BROWN/SAUTÉ – ei painekeitintoiminto – korkea lämpötila 30 minuuttia.  5 minuutista 30 minuuttiin. Lämpötila säädetään korkean ja matalan välillä.
KEEP WARM – ei painekeitintoiminto – lämmin lämpötila 4 tuntia.  30 minuutista 4 tuntiin.
Voit pitää esiasetetut ajat, jotta tiedät ennen kuin valitset painikeen keittoaikaa ja painetasoa varten.





***Arvonta***

Osallistu arvontaan jättämällä kommenttikenttään mailiosoitteesi, jotta saan voittajaan yhteyden. Jos en tavoita arvonnan päätyttyä voittajaa kahden päivän sisällä, arvon padalle uuden omistajan. Arvonta päättyy lauantaina 9.3 klo:19. Onnea arvontaan!



Arvonnan voitti Mari Saarela, onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistujille!









39

Seuraajat

Tietoja minusta:

Blogini on perustettu 2.9.2014, joka on leivonta- ja ruokapainotteinen lifestyleblogi, kirjoitan myös hotelleista, viinistä ja elämästä. Kirjoitan aina rehellisesti mielipiteeni ja seison sanojeni takana. Täällä teille kokkailee 36-vuotias, 2007 syntyneiden kaksospoikien äitee Tampereen seudulta, jonka juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla. Olen ammatiltani kokki, mutta hurahtanut leipomiseen. Tykkään tehdä helposti kokeiltavia ohjeita, jotka eivät vaadi lukijoilta leipurin tai kokin koulutusta onnistuakseen. Päivitän blogia epäsäännöllisen säännöllisesti.

Jätä kommenttia reseptien loppuun, ne aina piristävät :)

Ethän kopioi reseptejäni tai kuviani ilman lupaa.


Mielelläni teen yhteistyötä, jos kiinnostuit ota yhteyttä.

Yhteydenotot:
roottyna.taikinasa@gmail.com
Marika Kaila


Minut löytää myös:



Etsi blogistani:

Designed by DigitalBeautiful