Meillä oli eilen leipä loppu enkä jaksanut lähteä kauppaan, joten tein itse. Tämä ohje on helppo ja nopea. Ja tässä ohjeessa ei ole pitkää kohotusaikaa, 40 minuuttia riittää ja uuniin. Leipä on ihanan pehmoista rapealla kuorella.
Ohje vehnäjauhoversiona:
3½ dl lämmintä vettä
3 tl kuivahiivaa
1 dl kauralesettä
1 rkl siirappia
1½ tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
4½ dl vehnäjauhoja
1. sekoita veteen kuivahiiva, kauraleseet, kaurahiutaleet, siirappi ja suola
2. sekoita hyvin
3. lisää jauhot, mutta älä vaivaa taikinaa. Sekoita vain kaikki aineet hyvin keskenään
4. kippaa taikina leivinpaperin pälle, pyöräytä taikina leiväksi jauhoja apuna käyttäen, kohota leipää 40 minuuttia liinalla peitettynä
5. laita 3l pata kansineen kylmään uuniin ja laita uuni lämpenemään 225'c
6. ota pata uunista, nosta leipä leivinpaperin kanssa pataan ja ripottele päälle vielä vähän jauhoja, kansi päälle ja uuniin
7. paista 30 min ja ota kansi pois
8. jatka paistamista vielä ilman kantta 15min
9. annan jäähtyä ja nauti vielä lämpöisenä voin kera
Vinkki:
* Kaurahiutaleet ja leseet voit halutessasi korvata millä hiutaleilla ja leseillä vain.
* Siirapin voit korvata esim.hunajalla tai sokerilla.
* Jos et omista pataa, voit paistaa tämän myös teräskattilassa.
Gluteenittomana:
4 dl lämmintä vettä
2 tl kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1½ tl suolaa
1 dl gluteenittomia kauraleseitä
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl karkea gluteeniton jauhoseos (Semper)
3½ dl hieno gluteeniton jauhoseos (Semper)
1. sekoita veteen kuivahiiva, kauraleseet, kaurahiutaleet, siirappi ja suola
2. sekoita hyvin
3. lisää jauhot, mutta älä vaivaa taikinaa sekoitat vain kaikki aineet hyvin
4. kippaa taikina leivinpaperin pälle, pyöräytä taikina leiväksi jauhoja apuna käyttäen, kohota leipää 40 min liinalla peitettynä
5. laita 3l pata kansineen kylmään uuniin ja laita uuni lämpenemään 225'c
6. ota pata uunista ja ripottele padan pohjalle kaurarouhetta, nakkaa leipä pataan ja ripottele päälle vielä vähän jauhoja, kansi päälle ja uuniin. Tai jos kippasit taikinan leivinpaperin päälle, niin nosta leivinpaperin kanssa leipä pataan
7. paista 30 min ja ota kansi pois
8. jatka paistamista vielä ilman kantta 15min
9. annan jäähtyä ja nauti vielä lämpöisenä voin kera
Gluteenittomana:
4 dl lämmintä vettä
2 tl kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1½ tl suolaa
1 dl gluteenittomia kauraleseitä
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl karkea gluteeniton jauhoseos (Semper)
3½ dl hieno gluteeniton jauhoseos (Semper)
1. sekoita veteen kuivahiiva, kauraleseet, kaurahiutaleet, siirappi ja suola
2. sekoita hyvin
3. lisää jauhot, mutta älä vaivaa taikinaa sekoitat vain kaikki aineet hyvin
4. kippaa taikina leivinpaperin pälle, pyöräytä taikina leiväksi jauhoja apuna käyttäen, kohota leipää 40 min liinalla peitettynä
5. laita 3l pata kansineen kylmään uuniin ja laita uuni lämpenemään 225'c
6. ota pata uunista ja ripottele padan pohjalle kaurarouhetta, nakkaa leipä pataan ja ripottele päälle vielä vähän jauhoja, kansi päälle ja uuniin. Tai jos kippasit taikinan leivinpaperin päälle, niin nosta leivinpaperin kanssa leipä pataan
7. paista 30 min ja ota kansi pois
8. jatka paistamista vielä ilman kantta 15min
9. annan jäähtyä ja nauti vielä lämpöisenä voin kera
KIITOS tästä reseptistä! Olipa ihanan helppo ja maukas leipä!
VastaaPoistaJes ihana kuulla, että tykkäsit :)
PoistaKyllä tykkäsin ja niin tykkäsi kaikki muutkin! Aika montaa kertaa jo tehty leipää :).
PoistaIhan huippua saada tälläistä palautetta, kaunis kiitos :)
PoistaNyt on tämä resepti testissä. Olen aiemminkin kokeillut pataleipää, mutta en tykkää siitä "käyneestä" mausta joka tulee pitkästä kehotuksesta. Korvasin kauraleseet ruosleseillä, kun ne olivat kaapin ainoat lesket �� Nyt odotellaan vain uunin lämpenemistä.
VastaaPoistaMukava kuulla, että lähti testiin, toivittavasti maistui :)
Poistavoiko tätä tehdä tavallisessa teräskattilassa?
VastaaPoistaKyllä voi :)
PoistaVehnäjauhojen tilalle mitä muuta jauhoja suosittelet ?kävisikö esim.Myllärin Gluteeniton Kaurajauho ? Olen tehnyt ennen myös vehnäjauhoista mutta halu kokeilla muilla jauhoilla ;)
VastaaPoistaKaurajauhot käyvät myös :)
PoistaHelppo ja hyvä Kiitos
VastaaPoistaMukava kuulla :)
PoistaTää on niin loistava 😊
VastaaPoistaVoiko kauraleseet jättää pois ? Ei satu olemaan kaapissa
VastaaPoistaKyllä voi :)
PoistaTänään tein ja huippuohje,parempi tosiaan kuin se jota nostatetaan kauan:)
VastaaPoistaKiitos :)
Kiitos ihana kuulla <3
PoistaVoiko siirapin korvata jollain muulla? :)
VastaaPoistaKyllä voi esimerkiksi hunajalla tai sokerilla :)
PoistaHuomasin pikapullat ohjeen ja sitä kautta pääsinkin tähän leipäohjeeseen leipä kohoamassa ja pata uunissa. Aiemmin en ole viitsinyt, pitkän kaavan mukaan leipää tehdä.
VastaaPoistaIhana kuulla :) Toivottavasti blogistani löytyy muitakin herkullisia ohjeita, jotka inspiroi kokeilemaan :)
Poistaleipä uunissa ja tuoksuu hyvälle. Kohta pääsee maistamaan.
VastaaPoistaKiitos helposta reseptistä. Kokeilin tehdä tätä eilen ja mun taikina ei onnistunut, lopputulos oli ihan taikinainen ja joutui roskiin. Veikkaan että kuivahiiva oli ollut liian kauan avattuna. Mutta en luovuttanut, joten tänään tein uusiksi juuri avatusta hiivapussista ja tuli aivan super hyvää, nam. Tästä tuli mun lemppari :)
VastaaPoistaIhana kuulla <3 tämä tosiaan tulee niin nopeasti, että tätä leivotaan meillä tuon tuostakin :)
PoistaTätä täytyy minunkin kokeilla 😊
VastaaPoistaSuosittelen ehdottomasti 😊
PoistaTätä täytyy minunkin kokeilla 😊
VastaaPoistaTämä on kyllä ihanan nopea ja helppo ohje ♥
PoistaVoiko leivän tehdä pyöreään lasivuokaan?
VastaaPoistaNyt en kyllä uskalla varmaksi sanoa, kestääköhän lasivuoka uunissa. Teräskattila ainakin on yksi vaihtoehto, jos ei pataa omista 😊
PoistaPitääkö veden olla 42 asteista vai käykö hanasta suoraan otettu lämmin vesi...?
VastaaPoistaHanasta otan aina lämpimän veden 😊
PoistaTässäpä herkullinen leipä on makua ja ihana rapea pinta. Nyt jo neljäs kerta uunissa ja namskis.
PoistaIhaninta on se ettei todellakaan tarvi olla ennestään jauhopeukalo.
Sopivan kokoinen ja vieläpä se ettei muruakaan tarvi heittää pois, maistuu varmaan vaativampaankin makuun.
Jauhoja toki voi vaihdella, kun vaan pitää määrän samana. KIITOS RESEPTISTÄ 04.03.2018
Oi miten huippua kuulla :) <3
PoistaKokeilin ekaa kertaa ikinä tehdä leipää..hyvää tuli, Kiitos ohjeesta. Onnistuisiko tällä ohjeella jos haluaisi lisätä jotain juuresraastetta joukkoon
VastaaPoistaKiitos paljon, tämä on kyllä super helppo ja maukas leipäohje. Onnistuu loistavasti laittaa myös juuresraastetta mukaan :)
PoistaKiitos selkeästä, toimivasta gluteenittoman leivän ohjeesta! Enää ei tarvitse kuola valuen tuoksutella uunituoretta, vaan voi itsekin syödä. ♡ :)
VastaaPoistaVoiko tätä tehdä tuorehiivalla? :)
VastaaPoistaKyllä voi 1 pss. kuivahiivaa vastaa ½ palaa tuorehiivaa
PoistaKiitos ohjeesta <3 Olen tehnyt sekä gluteenittomana että tavallisena ja molemmat onnistuu ja maistuu <3
VastaaPoistaKiitos, ihana kuulla <3
PoistaOlen aiemmin tehnyt pataleipää, mutta en ole tykännyt käyneestä mausta. Tässä sitä ei ole. Maku on aivan täydellinen, juuri sopivasti kaurainen. Ainoa huono puoli on, että tulee syötyä ihan liikaa, kun hakee koko ajan uuden siivun. ��
VastaaPoistaKiitos hyvästä ja helposta reseptistä.Maukas leipä.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta, maukasta leipää tulee helposti ja nopeasti.
VastaaPoistaErinomainen, kiitos ohjeesta!
VastaaPoista