30.12.2023

Kuohkeat sämpylät

 



Tästä ei kyllä sämpylätaikina voi enään parantua, niin herkullisia ja helppoja tehdä. Kaikki aineet sekaisin, kunnon kohotus ja uuniin. Näitä sämpylöitä ei tarvitse vaivata eikä pyöritellä käsissä. Ja tätä reseptiä pystyt helposti muokkaamaan, mitä kaapistasi sattuu löytymään. Itse olen tyhjentänyt kuiva-ainekaapistani pussin nyssyköitä eri leseistä, rouheista, myslistä tai granolasta. Siirapinkin voit hyvin korvata sokerilla tai hunajalla. Ja mikä parasta näin Joulun jälkeen tähän taikinaan saa sekoitettua hyvin myös lanttu, peruna- tai porkkanalaatikon jämät. Tällöin lisää joululaatikkoa noin 2½dl ja vähennä sen verran sitten vehnäjauhoista pois. Ja älä säikähdä sillä taikina jätetään hyvin löysäksi. Pöydälle täytyy laittaa ihan reilulla kädellä vehnäjauhoja ennen, kuin kippaat löysän taikinan siihen. Taikinan päälle ripotellaan lisää vehnäjauhoja, sillä näitä ei vaivata eikä pyöritellä vaan palastellaan sen kokoisiksi sämpylöiksi kuin haluat ja nostellaan leivinpaperin päälle.


6dl lämmintä vettä (+42'c)
2 tl suolaa
1 pss. (11g) kuivahiivaa
2 rkl siirappia, sokeria tai hunajaa
2dl leseitä, hiutaleita, rouheita, mysliä tai granolaa
10dl vehnäjauhoja (TAI halutessasi voit osan vehnäjauhoista korvata sämpyläjauhoilla, jolloin tulee rouheampia sämpylöitä)


1. lisää veteen, kuivahiiva, suola, siirappi, granola ja puolet jauhoista, sekoita.
2. lisää loput jauhot ja sekoita taas.
3. jätä löysä taikina kulhoon kohoamaan 1h ajaksi.
4. kohotuksen jälkeen jauhota pöytä hyvin reilulla kädellä ja kaada taikina mattomaiseksi jauhojen päälle. 
5. lisää taikinamaton päälle myös jauhoja.
6. palastele taikinamatto haluamasi kokoiseksi paloiksi ja nosta löysä sämpyläpala esim. nuolijaa apuna käyttäen leivin paperin päälle.
7. paista 230'c:ssa noin.18min.
8. nauti lämpöisinä.














3 kommenttia :

  1. Anonyymi11.14

    Minun uunissani korkein lämpötila on 200 astetta, onnistuuko paistaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu, mut paistoaika vähä pitenee. Tarkkaile loppuvaiheessa pintaa, et milloin näyttää valmiille.

      Poista
  2. Anonyymi18.46

    Hyvät kuvat , kiitos

    VastaaPoista

Seuraajat

Tietoja minusta:

Blogini on perustettu 2.9.2014, joka on leivonta- ja ruokapainotteinen lifestyleblogi, kirjoitan myös hotelleista, viinistä ja elämästä. Kirjoitan aina rehellisesti mielipiteeni ja seison sanojeni takana. Täällä teille kokkailee 40-vuotias, 2007 syntyneiden kaksospoikien äitee Tampereen seudulta, jonka juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla. Olen ammatiltani kokki, mutta hurahtanut leipomiseen. Tykkään tehdä helposti kokeiltavia ohjeita, jotka eivät vaadi lukijoilta leipurin tai kokin koulutusta onnistuakseen. Päivitän blogia epäsäännöllisen säännöllisesti.

Jätä kommenttia reseptien loppuun, ne aina piristävät :)

Ethän kopioi reseptejäni tai kuviani ilman lupaa.


Mielelläni teen yhteistyötä, jos kiinnostuit ota yhteyttä.

Yhteydenotot:
roottyna.taikinasa@gmail.com
Marika Kaila


Minut löytää myös:



Etsi blogistani:

Designed by DigitalBeautiful