*Postaus on tehty yhteistyössä Dining 26 kanssa.
Arto Rastaan luotsaama 50-paikkainen ravintola Dining 26 Tampereella Aleksanterinkadulla sukeltaa keittiössään välimerellisiin makuihin. Ei kuitenkaan pelkästään niihin perinteisesti Välimeren maiksi miellettyjen Espanjan, Ranskan, Italian ja Kreikan ruokiin, sillä ravintola seilaa kulhoannoksineen myös etelämmäksi aina Marokkoon ja Libanoniin asti.
Ravintola on avattu tammikuussa 2016. Sijaitsee Ososen talossa, joka on yksi Tampereen keskustan vanhimmista rakennuksista. Keittiömestarina toimii Matias Ahde ja hovimestari-sommelierina Minttu Halme.
Dining 26 oli ensimmäisiä ravintoloita, joka toi Tampereelle social diningin, eli ruokailutavan, joka pohjautuu pöytäkunnittain jaettavaksi tarkoitettuihin annoksiin. Annokset ovat modernin tapasmaisia, ja makumaailmat ammennetaan Välimeren kaikilta rannikoilta: eli Euroopan puolelta Espanjasta, Italiasta, Ranskasta, Kreikkasta, Turkista, sekä Pohjois-Afrikasta (Marokkosta ja Egyptistä) ja Lähi-Itästä (Libanonista). Listalta löytyy myös muutama pääruuan kokoinen isompi annos, jotka voi tilata itselleen tai jaettavaksi. Ruokalista vaihtuu sesonkien mukaan, noin neljä kertaa vuodessa. Keittiössä ei käytetä oikoteitä, vaan kaikki pohjautuu käsityöhön ja parhaisiin raaka-aineisiin. Kaikki tehdään siis alusta asti itse.
Myös juomatuotteet pohjautuvat vahvasti näille alueille, ja viinejä löytyykin erikoisemmiltakin aluelta kuten mm. Israelista. Marokosta ja Libanonista.
Pienistä annoksista on koostettu myös menukokonaisuuksia, joille on mietitty viinipaketit, näillä pääsee ihanalle makumatkalle Välimerelle. Ravintola on avoinna iltaisin, tiistaista lauantaihin. Ravintola oli ihanan hämyinen, jonne oli mukava mennä viettämään laatuaikaa. Ravintola oli todellakin ehkä tunnelmalisin ravintola missä olen illallistanut, ehdottomasti suosittelen testaamaan!
Tasting menu jonka kävin viineineen maisteleen
Aperitiiviksi maistelin Gamla Brut, joka on perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini, joka tulee Israelista, Galileen alueelta. Tuottaja on Golan Heights Winery. Rypälelajikkeet 50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir. Viini on NV (non-vintage), mutta on valmistettu pääosin vuoden 2011 sadosta.
Aperitiiviksi maistelin Gamla Brut, joka on perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini, joka tulee Israelista, Galileen alueelta. Tuottaja on Golan Heights Winery. Rypälelajikkeet 50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir. Viini on NV (non-vintage), mutta on valmistettu pääosin vuoden 2011 sadosta.
ZA´ATAR MANAKEESH & PARMESAN
Za’atar maustettua Libanonilaista leipää, Parmesan-juustoa ja sitruunajogurttia. Tämä leipä oli todella hyvää ja olisin voinut ahmia tätä vaikka miten paljon.
BURRATA & TOMATO & RUCOLA
Burrata-juustoa, pikkelöityä tomaattia, rucolapyreetä ja tomaattilientä
***
VEAL TARTAR & CAPERS & APPLE
Savustetulla fenkolilla maustettua vasikkatartaria, kaprismajoneesia ja pikkelöityä omenaa
Viini: Santorini Assyrtiko 2017
Kreikalle kuuluvalta Santorinin saarelta tuleva kuiva valkoviini, joka on valmistettu paikallisesta Assyrtiko-rypäleestä, jonka aromit ovat varsin yrttisiä. Kreikkalaisissa viineissä on usein selkeästi aistittavissa alueen vulkaaninen maaperä.
***
BEETROOT ’BAHARAT’ & HAZELNUT
& CHERRIES
Baharat-maustettua punajuurta, hasselpähkinämajoneesia, kirsikkaa ja rakuunaa
SEABASS ’DUKKAH’ & PUMPKIN & GRAPES
Dukkah-paahdettua meribassia, appelsiinilla maustettua kurpitsapyreetä ja viinirypälesalsaa
Viini: Chateau De Monterminod Roussette De Savoie 2015
Pieneltä ja vähemmän tunnetulta Savoien alueelta Ranskan Alpeilta tuleva kuiva valkoviini, joka on upean konsentroitunut ja moniuloitteinen. Tässäkin alueen oma alkuperäisrypälelajike nimeltään Altesse.
***
GNOCCHI & PORCINI & SHERRY
Tattignoccheja, paistettuja sieniä, sherrykermaa ja etikoitua kyssäkaalia
Viini: Enate Barrel-fermented Chardonnay 2016
Pohjois-Espanjasta, Somontanon alueelta kotoisin oleva täyteläisempi valkoviini, joka on valmistettu Chardonnay-rypäleistä. Tammitynnyrikypsytys tuo viinin rakenteeseen leveyttä, ja aromeihin runsautta, kermaisuutta ja savuisuutta.
-
***
VENISON & DATE & CHESTNUT
Taatelilla glaseerattua peuranniskaa, kastanjapyreetä, juuripersiljaa ja fenkolinsiemenkastiketta
TABBOULEH
Punaviini oli Gaggion Marzemino Nero 2013. Tuottaja on Contra Soarda, ja viini tulee Koillis-Italiasta, Veneton alueelta, ja valmistetaan alueen alkuperäisestä Marzemino Nero-rypäleestä. Melko täyteläinen, pehmeä ja mehevän marjaisa viini, johon kahden vuoden tammitynnyrikypsytys tuo mukavaa syvyyttä ja kevyttä paahteisuutta.
Punaviini oli Gaggion Marzemino Nero 2013. Tuottaja on Contra Soarda, ja viini tulee Koillis-Italiasta, Veneton alueelta, ja valmistetaan alueen alkuperäisestä Marzemino Nero-rypäleestä. Melko täyteläinen, pehmeä ja mehevän marjaisa viini, johon kahden vuoden tammitynnyrikypsytys tuo mukavaa syvyyttä ja kevyttä paahteisuutta.
BAKLAVA & CHOCOLATE & RICOTTA
Suklaa-pähkinä baklavaa, Ricottajäätelöä ja suklaakastiketta
Viini: L’Appuntamento Malvasia Passito 2013
Pohjois-Italiasta Emilia-Romagnan alueelta tuleva makea viini, joka tehdään Passito-menetelmällä, jossa rypäleet kuivataan sadonkorjuun jälkeen. Rypälelajike on Italian oma valkoinen Malvasia. Kuivatuista rypäleistä viini saa runsaasti makeutta ja kuivattujen hedelmien ja rusinoiden aromeja. Pitkä kypsytys on tuonut tähän viiniin myös ihanaa pähkinäisyyttä.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti