26.8.2020

Nokian Kartanon miljöö


Nokian kartano kutsui minut tutustumaan heidän kauniiseen miljööseen. Heillä on maistuvaa lounasta tarjolla arkisin klo 11-14 ja kokoustoimintaa tilauksesta, lisäksi hoitavat juhlatarjoiluja. Nokian kartano sijaitsee Nokian keskustan tuntumassa Nokianvirran eteläpuolella. Helpoiten löytää perille, kun menee kartanon päiväkodin ohitse Mattikurjenkatua ylös ja käätyy oikealle isolle hiekkaparkkipaikalle. Tien vieressä on valkoinen puunuoli, jossa lukee Talli ravintola. 

Nokian kartanolla on takanaan pitkä historia. Perimätiedon mukaan kartanon isäntänä oli 1200-luvun lopulla pirkkalaispäällikkö Matti Kurki, joka oli saanut sen kunnostautumisestaan lappalaisten kukistamiseksi. 1400-luvun alussa kartanoa isännöi Turun piispa. Varhaisin asiakirjamaininta Nokian kartanosta on vuodelta 1505, jolloin Maskun kihlakunnan tuomari Didrik Hannun poika myi sen veljelleen Jeppe Volmarinpojalle. Kartano sai säterivapauden vuonna 1571. Kartanon alueella sijaitsi aikoinaan Nokian kartanokappeli, joka rakennettiin ilmeisesti 1500-luvun alkupuolella. Nykyään siitä on jäljellä kivinen perustus sekä Nokiankivenä tunnettu keskiaikainen hautakivi, jossa löytyy kaiverruksia. Nokia-yhtiö osti kartanon 1860-luvulla, jolloin vuori-insinööri Fredrik Idestam perusti puuhiomon Nokianvirran kosken äärelle. Paikalle alkoi kasvaa teollisuusyhdyskunta. Idestamin rakennuttama huvilatyyppinen kartanon päärakennus purettiin vuonna 1960 ja sen sijaintipaikalle kohosi kurssikeskus 1962. 

Nykypäivänä pihassa on Talliravintola, joka on toiminut nyt kaksi vuotta. Talliravintolan vieressä on punainen rakennus vasemmalla, joka on ollut aikoinaan työntekijöiden asuntona, siellä asui mm. puutarhuri, joka piti pihan kauniina. Siitä kun jatkaa matkaa eteenpäin löytyy oikealta erikoisemman näköinen rakennus, joka on ollut viljavarato. Viljavaraston vieressä on pieni mankeli rakennus, jossa on pidetty pyykkihuoltoa. Valkoisessa kartanotalossa, joka rakennettiin vanhan tilalle 1960-luvulla asui tehtaanjohtaja. Talo oli tehtaanjohtajan kotina ja edustustilana. Kartanotalon vieressä on pieni kaunis pitsihuvila ja sinne voi nykyään halutessaan tilata vaikka kuohuvatarjoilun, ihana idea! 
HUOM! Heille on tulossa teemapäivä, riistapäivät ovat 8.9-9.9.2020. 


1 kommentti :

Seuraajat

Tietoja minusta:

Blogini on perustettu 2.9.2014, joka on leivonta- ja ruokapainotteinen lifestyleblogi, kirjoitan myös hotelleista, viinistä ja elämästä. Kirjoitan aina rehellisesti mielipiteeni ja seison sanojeni takana. Täällä teille kokkailee 40-vuotias, 2007 syntyneiden kaksospoikien äitee Tampereen seudulta, jonka juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla. Olen ammatiltani kokki, mutta hurahtanut leipomiseen. Tykkään tehdä helposti kokeiltavia ohjeita, jotka eivät vaadi lukijoilta leipurin tai kokin koulutusta onnistuakseen. Päivitän blogia epäsäännöllisen säännöllisesti.

Jätä kommenttia reseptien loppuun, ne aina piristävät :)

Ethän kopioi reseptejäni tai kuviani ilman lupaa.


Mielelläni teen yhteistyötä, jos kiinnostuit ota yhteyttä.

Yhteydenotot:
roottyna.taikinasa@gmail.com
Marika Kaila


Minut löytää myös:Etsi blogistani:

Designed by DigitalBeautiful