12.2.2023

Pumpuli pataleipä

 




Pumpulin pehmeää ja kuohkeaa pataleipää, joka valmistuu nopeasti. Leivän pehmoisuuden salaisuus on perunamuusissa, tämä toimii loistavasti myös sämpylätaikinoissa. Kaikki aineet vain sekaisin, 40 minuutin kohotus ja uuniin. Mun 3 litran pata oli hiukka liian pieni, sillä leipä kohosi upeasti aina kanteen asti, joten leivästäni tuli päältä tuollainen litteä, kun ei enään kannen takia mahtunut kohoamaan. Kolmantena päivänäkin leipä oli vielä pehmoista. Anna leivän viilentyä kunnolla ennen kuin leikkaat. Huomaathan, että jos käytät jääkaappikylmää perunamuusia, se kannattaa mikrottaa lämpöiseksi, jotta leipä nousee hyvin.

Postauksen lopussa vinkki myös patonkien tekoon!



Ohje:
3½dl vettä (+42'c)
3 tl kuivahiivaa
1 dl kuidukas kolmen viljan leseitä (tai muita leseitä/rouheita tai hiutaleita)
1½ tl suolaa
1 rkl siirappia (tai sokeria tai hunajaa)
3 dl perunamuusia
7 dl vehnäjauhoja


1. sekoita veteen kuivahiiva, leseet, siirappi, suola ja perunamuusi.
2. sekoita kaikki hyvin sekaisin.
3. lisää vehnäjauhot, älä vaivaa sen kummemmin muuta kuin, että saat kaikki hyvin sekaisin.
4. kippaa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle, ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja anna kohota 40 minuuttia.
5. laita 3 litran pata kylmään uuniin ja laita uuni lämpenemään 225'c.
6. ota pata kohotusajan jälkeen uunista, nosta leipä leivinpaperin kanssa pataan, kansi päälle ja uuniin.
7. paista 30 minuuttia ja ota kansi pois.
8. jatka paistamista ilman kantta vielä 15 minuuttia.
9. anna hetki jäähtyä ja nauti.





Nämä patongit tein ihan ylläolevan ohjeen mukaan ja jaoin taikinan kolmeen osaan patonkipeltille leivinpaperin päälle. Pinnalle laitoin reilusti juustoa, toiseen sipulijauhetta ja kaurahiutaleita ja kolmanteen valkosipulijauhetta ja yrttisekoitusta. Laita kuumaan uuniin pohjalle esim. matalaan kattilaan pari desiä vettä, jotta uuniin muodostuu vesihöyryä ja paista patongit 250 asteessa noin 17min.





2 kommenttia :

  1. Anonyymi10.15

    Kiitos

    VastaaPoista
  2. Anonyymi22.08

    Jos ei viitsi varta vasten tehdä perunamuusia, millä sen voisi korvata? Mummonmuusijauheella?

    VastaaPoista

Seuraajat

Tietoja minusta:

Blogini on perustettu 2.9.2014, joka on leivonta- ja ruokapainotteinen lifestyleblogi, kirjoitan myös hotelleista, viinistä ja elämästä. Kirjoitan aina rehellisesti mielipiteeni ja seison sanojeni takana. Täällä teille kokkailee 40-vuotias, 2007 syntyneiden kaksospoikien äitee Tampereen seudulta, jonka juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla. Olen ammatiltani kokki, mutta hurahtanut leipomiseen. Tykkään tehdä helposti kokeiltavia ohjeita, jotka eivät vaadi lukijoilta leipurin tai kokin koulutusta onnistuakseen. Päivitän blogia epäsäännöllisen säännöllisesti.

Jätä kommenttia reseptien loppuun, ne aina piristävät :)

Ethän kopioi reseptejäni tai kuviani ilman lupaa.


Mielelläni teen yhteistyötä, jos kiinnostuit ota yhteyttä.

Yhteydenotot:
roottyna.taikinasa@gmail.com
Marika Kaila


Minut löytää myös:



Etsi blogistani:

Designed by DigitalBeautiful