23.8.2024
Parhaat keksit
1.8.2024
Mummon lihapullat ja kermakastike
Meijän mummo teki meille lapsena aina parhaita lihapullia ikinä. Lapsena kutsuimme näitä mustapippuri lihapulliksi, koska mausteita ei tule muuta, kuin mustapuppuria. Nää on ihan älyttömän hyviä. Ja tuo tekemäni kermakastike on jumalaisen hyvää joka sopii, ku nenä päähän näiden lihapullien kanssa ja miten nopea se on valmistaa! Enkä valehtele yhtään, kun sanon, etten ole vielä yhessäkään ravintolassa saanut näin hyvää kermakastiketta! Paista lihapullat ja siirrä valmiit pullat haluttuun astiaan ja kaada kastike lihapullien päälle tai voit säilyttää kastiketta ihan omassa kupissaankin, ihan miten itse haluat.
30.5.2024
Tonnikala-raviolipasta
Tässä on yksi erittäin helppo ja maukas arkiruoka. Tämä pelastaa sut just silloin, kun oot niin väsynyt etkä millään jaksaisi tehä ruokaa, mutta pakko vaan tehä. Myöskään tämän maku ei petä, siis ihan törkeen hyvää. Tämä on meillä ruoka joka loppuu aina kesken ja jota aina tehtävä tupla määrä, koska tämä vaan on niin hyvää. Tässä ruoassa kaikki aineet vaan sekoitetaan keskenään, vuokaan ja uuniin. Tämä on myös yksi sellainen ohje, jossa ei kannata ostaa halvinta tomaattimurskaa eikä myöskään kannata kermaa korvata millään ruokakermalla. Ruoka on tehty 3,3 litran vuokaan, joka on 25cm x 32cm
1 tl valkosipulijauhetta
Juustoinen lasagne
Mehevä ja kostea lasagne on italialainen klassikkoruoka ja meijän perheen kaikkien herkkua. Ohjeessa olevaa tomaattikeittoa eikä paseerattua tomaattia tai pyrettä kannatta korvata halvemmilla versiolla, sillä maku ei ole silloin lähellekkään sama. Käytä siis ehdottomasti knorrin mascarpone tomaattikeittoa ja mutti paseerattua tomaattia sekä pyrettä. Nyt kun toinen poikamme on alkanut käydä salilla, niin hän pyysi josko tekisin lasagnen ilman välijuustoja. Testasin tehdä lasagnen siis ilman, että laitan väliin juustoa ja se oli ihan yhtä hyvää, kuin juuston kanssakin, joten jos haluat hiukan kevyemmän version, niin jätä juusto välistä pois. Ja jos haluat päästä helpommalla jynssäämisellä, kun ruoka on syöty, niin purista leivinpaperi nyrkissäsi palloksi, suorista leivinpaperi ja asettele vuoan pohjalle ja kasaa lasagne leivinpaperin päälle. Ruoka on tehty 3,3 litran vuokaan, joka on 25cm x 32cm
1 sipuli tai 3tl sipulijauhetta
4 valkosipulinkynttä tai 2tl valkosipulijauhetta
2. kun sipulit ovat ottaneet kauniin kullan ruskean värin lisää jauheliha, suola ja mustapippurijauhe
11.2.2024
Voisilmä laskiaispullat
En osannut päättää haluanko lemppari pulliani voisilmäpullia vaiko laskiaspullia, joten yhdistin ne taas. Tällä kombolla on tullut näitä herkkuja syötyä jo pari vuotta. Ja on muuten pikkusen veran hyviä, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Pullataikinan ohje onkin blogistani tuttu vanha ohje, jolla olen pullat leiponut jo lähemmäs kymmenen vuotta. Tämä ohje vaan on niin best, tulee niin hyviä ja pehmeitä pullia. Moni takertuu reseptissä veteen ja öljyyn, mutta kannattaa kokeilla ennen kuin tuomitsee. Sillä mielestäni pehmein ja maukkain pulla tulee juurikin veteen ja öljyyn tehtynä, ilman kananmunaa ja ripaus suolaa. Kunnon vaivaamista unohtamatta ja yhden kohotuksen tekniikalla.
5dl lämmintä vettä (+42'c)
2 pss. kuivahiivaa
2dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl rypsiöljyä
n.13dl vehnäjauhoja
Pullien voiteluun kananmuna
28.1.2024
Porkkanakakku raikkaalla lemon curdilla
Meillä kaikki rakastaa leivonnaisten klassikkoa porkkanapiirakkaa. Nyt ajattelin kokeilla tehdä mehevästä porkkanapiirakka reseptistäni porkkanakakkua, missä välissä herkullisen raikasta lemon curdia ja tuttua sulatejuusto kuorrutetta. Ja kyllä toimii, niin hyvää.
4 kananmunaa
3dl hienoasokeria
4dl pirkan valmis porkkanasosetta
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
4tl kanelia
200g voisulaa
1. vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi
2. lisää porkkanasose ja sekoita
3. lisää jäähtynyt voisula, sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää vaahtoon
4. sekoita taikinaa hyvin, mutta varovasti. Älä vatkaa liikaa, ettei vaahto lässähdä.
5. kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 23cm vuokaan
Väliin:
Sulatejuustokuorrute:
220g voisulaa
200g maustamatonta sulatejuustoa (olympia)
500g tomusokeria
2tl vaniljasokeria
1. sekoita kaikki täytteen aineet hyvin keskenään
2. lisää tomusokeri (sihvilän läpi)
30.12.2023
Kuohkeat sämpylät
Tästä ei kyllä sämpylätaikina voi enään parantua, niin herkullisia ja helppoja tehdä. Kaikki aineet sekaisin, kunnon kohotus ja uuniin. Näitä sämpylöitä ei tarvitse vaivata eikä pyöritellä käsissä. Ja tätä reseptiä pystyt helposti muokkaamaan, mitä kaapistasi sattuu löytymään. Itse olen tyhjentänyt kuiva-ainekaapistani pussin nyssyköitä eri leseistä, rouheista, myslistä tai granolasta. Siirapinkin voit hyvin korvata sokerilla tai hunajalla. Ja mikä parasta näin Joulun jälkeen tähän taikinaan saa sekoitettua hyvin myös lanttu, peruna- tai porkkanalaatikon jämät. Tällöin lisää joululaatikkoa noin 2½dl ja vähennä sen verran sitten vehnäjauhoista pois. Ja älä säikähdä sillä taikina jätetään hyvin löysäksi. Pöydälle täytyy laittaa ihan reilulla kädellä vehnäjauhoja ennen, kuin kippaat löysän taikinan siihen. Taikinan päälle ripotellaan lisää vehnäjauhoja, sillä näitä ei vaivata eikä pyöritellä vaan palastellaan sen kokoisiksi sämpylöiksi kuin haluat ja nostellaan leivinpaperin päälle. Sämpylöitä tulee n.13kpl, ovat vielä seuraavanakin päivänä pehmoisia.
2 tl suolaa
1 pss. (11g) kuivahiivaa
2 rkl siirappia, sokeria tai hunajaa
2dl leseitä, hiutaleita, siemeniä, rouheita, mysliä tai granolaa
2. lisää loput jauhot ja sekoita taas.
21.5.2023
Mehukas raparperipiirakka
Mehevän kosteaa raparperipiirakkaa, joka on helppo tehdä kaikki aineet vain sekaisin, peltille ja uuniin. Tähän ohjeeseen yhdistin ja sovelsin blogistani kahta eri reseptiä. Pohjan tein tällä ohjeella, hiukan muokaten ja päällisen otin tästä mun luotto mustikapiirakka ohjeesta, jota myös hiukan muokkasin. Syntyi suussasuvalava piirakka. Testaa ja ihastu sinäkin!
19.5.2023
Texmex kanapata
1.5.2023
Intialainen mangobroileri
3.4.2023
Butter chicken
Mehevän täyteläinen butter chicken eli intialainen voikana. Tähän tulee astetta erilaisemmat mausteet, joten mun kaapissa olevat mustapippurit, paprikajauheet ja sipulijauheet sai unohtaa ja suunnata kauppaan maustehyllylle! Samalla hiukan olin epäileväinen mahtaako tämä upota lapsille, sillä meillä ei ole aijemmin näistä mausteisimmista mausteista tehty ruokaa. Mutta tämä ruoka maistui myös meidän teineillekin ja saa kuulemma tehdä toistekin. Monet marinoi ensin turkkilaisessa jogurtissa mausteiden kera kanat. Koska minä yleensäkkin tykkään tehdä reseptejä, joissa mutkat laitetaan suosiksi aikaa säästääkseen, niin minä en marinoinutkaan kanoja jougurtissa. Ja voin vaan todeta, että tämä toimi näinkin!
Ohje:
2½ tl juustokuminaa
2 tl garam masalan mausteseosta
2 isoa sipulia
7 valkosipulinkynttä
pieni pala raastettua inkivääriä tai ½tl inkiväärijauhetta
2 pientä chiliä (tai oman maun mukaan)
1½tl suolaa
3 rkl fariinisokeria
500g paseerattua tomaattia
140g tomaattipyrettä
50g voita
2 dl kuohukermaa
2 rkl soijaa
1. ruskista kanat ja mauste ne juustokuminalla ja garam masalan mausteseoksella ja ota ruskistetut kanat pannulta sivuun.
2. pilko sipulit ja kuullota ne tilkassa öljyä
3. lisää kuullotettujen sipulien joukkoon ruskistetut kanat ja loput ainekset, sekoita ja anna kastikkeen tekeytyä miedolla lämmöllä hetki
4. tarkista maku ja nauti keitetyn riisin kera
12.2.2023
Pumpuli pataleipä
Pumpulin pehmeää ja kuohkeaa pataleipää, joka valmistuu nopeasti. Leivän pehmoisuuden salaisuus on perunamuusissa, tämä toimii loistavasti myös sämpylätaikinoissa. Kaikki aineet vain sekaisin, 40 minuutin kohotus ja uuniin. Mun 3 litran pata oli hiukka liian pieni, sillä leipä kohosi upeasti aina kanteen asti, joten leivästäni tuli päältä tuollainen litteä, kun ei enään kannen takia mahtunut kohoamaan. Kolmantena päivänäkin leipä oli vielä pehmoista. Anna leivän viilentyä kunnolla ennen kuin leikkaat. Huomaathan, että jos käytät jääkaappikylmää perunamuusia, se kannattaa mikrottaa lämpöiseksi, jotta leipä nousee hyvin.
Postauksen lopussa vinkki myös patonkien tekoon!
3½dl vettä (+42'c)
5.2.2023
Juustosarvet
Karpalo-pähkinä pataleipä
Testailin eilen aamupalalle meille uutta pataleipää. Makua tuomaan toi karpalot ja pähkinät. Helppo ja nopea tehdä eikä vaadi pitkää kohottamista, kaikki aineet sekaisin, 40 minuuttia kohotus ja uuniin.
Ohje:
3½dl lämmintä vettä
3tl kuivahiivaa
1 dl kuidukas kolmen viljan leseseosta (tai muita leseitä)
1½tl suolaa
1 rkl siirappia (tai sokeria tai hunajaa)
½ dl pekaanipähkinöitä
½ dl cashewpähkinöitä
1 dl kuivattuja karpaloita
6 dl vehnäjauhoja
1. sekoita veteen kuivahiiva, leseet, rouhitut pähkinät, karpalot, siirappi ja suola.
2. sekoita kaikki hyvin sekaisin.
3. lisää vehnäjauhot, älä vaivaa sen kummemmin muuta kuin, että saat kaikki hyvin sekaisin.
4. kippaa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle, ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja anna kohota 40 minuuttia.
5. laita 3 litran pata kylmään uuniin ja laita uuni lämpenemään 225'c.
6. ota pata kohotusajan jälkeen uunista, nosta leipä leivinpaperin kanssa pataan, kansi päälle ja uuniin.
7. paista 30 minuuttia ja ota kansi pois.
8. jatka paistamista ilman kantta vielä 15 minuuttia.
9. anna hetki jäähtyä ja nauti.
12.11.2022
Sitruuna-marenkikakku
31.10.2022
Mureat piparkakut
Ohje:
2dl siirappia
2tl kanelia
1tl neilikkaa
1tl inkivääriä
½ tl jauhettua maustepippuria
425g sokeria
2dl vaahdotettua vispikermaa
4tl soodaa
n.1kg vehnäjauhoja
1. Siirappi ja mausteet kiehautetaan ja jäähdytetään
24.10.2022
Joulumuorin herkkukakku myös gluteenittomana
Ohje: (1,8 l vuokaan)
6dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
2tl soodaa
1tl neilikkaa
1½tl kanelia
1tl inkivääriä
1½dl rusinoita
3dl piimää
2dl siirappia
200g voisulaa
1. sekoita kuivat aineet keskenään
2. lisää piimä ja siirappi
3. lopuksi voisula ja sekoita hyvin
4. kaada voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8l vuokaan
5. paista uunin pohjalla ritilän päällä 175'c n.50 min
Suurensin ohjeen myös 2,4l sopivaan vuokaani
Ohje (2,4l vuokaan)
8dl vehnäjauhoja
2½dl sokeria
2½tl soodaa
1 1/3tl neilikkaa
2 tl kanelia
1 1/3 inkivääriä
2 dl rusinoita
4dl piimää
2½ dl siirappia
260g voisulaa
Gluteenittomana:
Ohje:
5½ dl pullajauhoseosta (Viljatuote)
1 3/4 dl sokeria
2 tl soodaa
2 tl neilikkaa
2tl kanelia
1½ tl inkivääriä
2 dl voisulaa
2 dl siirappia
3 dl piimää
1½ dl rusinoita
1. sekoita kuivat aineet keskenään
2. lisää piimä ja siirappi
3. lopuksi voisula ja sekoita hyvin
4. kaada voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8l vuokaan
5. paista uunin pohjalla ritilän päällä 175'c n.50 min
Vinkkejä käyttäessäsi Nordig Waren kakkuvuokia
- voitele hyvin
-jauhota aina korppujauhoilla
- ei konepesua
- kumoa kakku heti miten uunista oton jälkeen
17.10.2022
Paras lanttulaatikko myös gluteenittomana
Ohjeesta tulee 2 x 0,85l rovetta
Ohje:
1 kg lanttuja
vettä keittämiseen
1 3/4 tl tl suolaa
90g voita
2 dl kuohukermaa
1 dl korppujaohoja (gluteenittomat korppujauohot)
3 kananmunaa
1 dl siirappia
1/4 tl inkiväärijauhetta
Päälle:
Korppujauhoja
voita
1. kuori lantut ja keitä kypsiksi
2. soseuta kypsät lantut
3. lisää ½ dl keitinvettä, suola ja voi ja sekoita
4. sekoita eri kulhossa kuohukerma ja korppujauhot ja anna hetki turvota
5. lisää turvonneet korppujauhot lanttuseokseen ja sekoita
6. anna jäähtyä ja lisää kananmunat ja siirappi
7. sekoita hyvin ja kaada voideltuihin roveisiin
8. ripottele pinnalle korppujauhoja ja painele lusikalla pintaa, laita vielä voinkareita pinnalle
10.10.2022
Herkullinen porkkanalaatikko
Ohje:
600g porkkanoita
vettä keittämiseen
10 dl maitoa
2 dl myllyn paras puuroriisiä
1 tl suolaa
50g voita
2 rkl siirappia
3 munaa
Päälle:
korppujauhoja
voi nokareita
1. kuori, paloittele ja keitä porkkanat
2. soseuta sauvasekoittajalla porkkanat soseeksi
3. kiehauta maito haudutuskattilassa ja lisää riisit (sekoita muutaman kerran kiehumisen välissä) keitä noin 50 min.
4. kun riisipuuro on valmista lisää suola, voi, soseutetut porkkanat, siirappi ja anna jäähtyä
5. lisää viimeisenä kananmunat ja kaada voideltuihin roveisiin
6. ripottele pinnalle korppujauhoja ja voi nokareita
7. paista 200'c 1h
Vinkki:
* gluteenittomaksi saat laatikon, kun ripottelet pinnalle gluteenittomia Moilas korppujauhoja
* Laatikot voit tehdä pakkaseen jo valmiiksi hyvissä ajoin ennen joulua, paistat sitten vasta jouluna. Edellisenä iltana otat jääkaappiin sulaamaan ja sitten aattona jossai kohtaa pöydälle. Paistat vähä ennen ruokailua 😊
3.10.2022
Jouluiset fudget myös gluteenittomana
Ohje:
200 g kondensoitua maitoa
200g (Fazer leivonta) valkosuklaata (tai gluteenitonta Dammenbergin jaffa appelsiini- valkosuklaata)
20 g voita
täyte:
100g kettukarkkeja
100g piparkakkuja (gluteenittomana esim. Semperin piparit)
1. laita mikron kestävään astiaan kondensoitu maito, valkosuklaa ja voi
2. lämmitä mikrossa 30 sekunttia kerrallaan, jonka jälkeen aina sekoitetaan
3. yhteensä lämmitysaika on noin 2 minuuttia
4. pilko kettukarkit pieniksi paloiksi
5. murskaa piparkakut
6. sekoita karkit ja piparimuru massan sekaan
7. laita leivinpaperi 14 cm x 18 cm kokoiseen vuokaan ja voitele se
8. kaada fudgemassa leivinpaperin päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään
9. leikkaa seuraavana päivänä paloiksi
Seuraajat
Tietoja minusta:
Blogini on perustettu 2.9.2014, joka on leivonta- ja ruokapainotteinen lifestyleblogi, kirjoitan myös hotelleista, viinistä ja elämästä. Kirjoitan aina rehellisesti mielipiteeni ja seison sanojeni takana. Täällä teille kokkailee 43-vuotias, 2007 syntyneiden kaksospoikien äitee Tampereen seudulta, jonka juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla. Olen ammatiltani kokki, mutta hurahtanut leipomiseen. Tykkään tehdä helposti kokeiltavia ohjeita, jotka eivät vaadi lukijoilta leipurin tai kokin koulutusta onnistuakseen. Päivitän blogia epäsäännöllisen säännöllisesti.Jätä kommenttia reseptien loppuun, ne aina piristävät :)Ethän kopioi reseptejäni tai kuviani ilman lupaa.Mielelläni teen yhteistyötä, jos kiinnostuit ota yhteyttä.Yhteydenotot:roottyna.taikinasa@gmail.comMarika KailaMinut löytää myös: